26 Mart 2012 Pazartesi


A. MİKHALCHİSHİN'İN SEMİNER NOTLARI (3)

                    A. Mikhaelchishin

TURNUVAYA HAZIRLIK VE AÇILIŞ SEÇİMİ HAKKINDA

 

Averbakh 8 değişik açılış sitili olduğunu söyler. Yudasin ve diğerleri de sitil sayısını 12’ye çıkarır.

Açılış sistemi niçin önemlidir? Çünkü açılış sistemleri oyuncuların kişisel özellikleriyle bağlantılıdır.

Farklı kişilikler hemen fark edilmez, fark edilmesi bir yıl süre alır.

Genel anlatımlar grupla paylaşılmalı, değişik yapılardaki birçok çocuğun ilgisini canlı tutmak çalıştırıcı için sorun yaratır. Ama genel konular mutlaka anlatılmalıdır. Anlatılanlar, öğrenciler  arasında ufak da olsa rekabet oluşturmalıdır. Ne kadar fazla rekabet olursa öğretilenler de fazla ve yararlı olur. Çeşitli yarışmalar düzenlenebilir: Kombinezon çözme yarışmaları, problem çözme yarışmaları, yıldırım yarışmaları vb.  Bu yarışmalar sırasında zayıf olanlarla ilgilenecek zaman bulabilirsiniz.


Sürekli yükselme olmaz.

Antrenörler,  kendi açılış repertuarını çocuğa öğretiyorlar, bu çok yanlış. Her çocuk için ayrı, ona uygun  sistem çalışılmalıdır. Gambit düzenli olarak ve iyi anlatılmalıdır. Şah Gambiti’nin turnuvalarda bir kere de olsa oynanması sağlanmalıdır. Antrenörlerin başarısı bireysel yaklaşımla ilgilidir ama bu bireysel çalışma demek değildir. Grup çalışması iyidir ama kontrol altında yapılmalıdır.

Romanishin, satranç oyuncuları için 1 saat denizde kalmanın aynı süre satranç çalışmaktan daha yararlı olacağını söyler. Farklı ve abartılı bir yaklaşım ama Romanishin,  fiziksel aktivitenin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Fiziksel aktiviteler turnuva sırasında stresi azaltıcı etki yapar. Turnuvada yorulan yarışmacı için hareket lazım.
Y. Averbakh

Karpov, Korçnoy’la  Dünya Şampiyonluğu maçını oynamadan iki ay önce uyumaya saat 12.00’de gidiyordu. Stres yapıyordu, her hafta daha geç saatte uyumaya başladı çünkü üzerindeki baskı artıyordu. Maça bir ay kala sabah 05.00’te uyumaya başladı. Öğlen birde kalkıyordu. Maç saat dörtteydi, sadece bir saat bakabiliyordu. Akşam farklı, sabah farklı çalışıyorduk. Kramnik de turnuva sürecinde  uyku bozukluğu sorunu yaşar.

Taktik gücü yüksek oyuncuların hafızası güçlüdür. Konumsal oyuna yatkın olanların hafızası iyi değildir. Botvinnik, Kramnik böyleydi.

Ben gençtim, Botvinnik’in çalışma sırasında küçük kağıtlara notlar yazdığını gördüm. Şaşırdım. Bir gün Botvinnik’in çalışmalarını izleyen bir arkadaşıma sordum: Bu kağıtlara yazıyor ama ayrıntı yok, neden yazıyor?  “Ya sen aptal mısın? Bunları cebine koyuyor, oyun sırasında bakıyor!” dedi.

Turnuvaya hazırlık aşamasında uyku, yemekten daha önemlidir. Zira, doğru uyku, beynin düzenli çalışmasını sağlar.

Turnuva sırasındaki davranışlarla ilgili bir önemli sorun daha var: beslenme. Proteini yüksek gıdalar  tercih edilmeli, balık gibi… Ama en önemlisi oyun sırasında içilenler: Su ya da soda iyidir. Mineraller vücudun fiziksel dengesini düzenlemeye yardım eder. Kola içilmemesi gerekir. 
Devam Edecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder