20 Mart 2012 Salı

ADRİAN MİKHALCHİSHİN'İN SEMİNER NOTLARI (2) Satrançta Fiziksel Antrenmanın Önemi, Bireysel Bakış Açısı ve Bir Kasparov Analizi

Her oyuncu için diğerinden farklı yaklaşım gerekir. Bir oyuncu için seçilen Fiziksel aktivite diğer oyuncu için kötü olabilir.
Timman için Botvinnik sistemini yüzde yüz uygulamak istemişler. Timman’ın yaşam tarzı iyi değildi. Kafelerde vakit geçirirdi, içerdi. Timman ve bir arkadaşı Botvinnik sistemle satranç turnuvasına hazırlanmışlar. İlk dört oyunu kaybetmişler. “Botvinnik sistem hatalı” demişler.. Eski yaşam tarzlarına dönmüşler, kazanmaya başlamışlar. Onlar bu sisteme turnuvadan iki hafta önce başlamışlar. Kusur, sistemde değildi ki. Yanlış plan bazen doğru sonuç verebilir, başarılı olabilir.
Kasparov Baku’da doğdu. Türklerinkine bezeyen bir yaşam tarzı vardı. Çok iyi bir ailesi vardı. Babası, o 7 yaşındayken kanserden öldü. Kasparov ana kuzusuydu. Evlerinde fantastik bir sevgi ortamı vardı. Ama turnuva salonlarında büyük bir mücadele, savaş ortamları oluyor. Yaşıtlarından 300 rating yukarıda olan Kasparov, çocukluğunda çok büyük sorunlar yaşadı. 14 yaşına değin Dünya şampiyonluğu kazanamadı. Bunda ana kuzusu olmasının etkisi büyüktür. Botvinnik, Kasparovla ilgilenmeye başladı ve sorunu anladı. Nikitin’den Kasparov’un antrenörü olmasını istedi. Ve şunu kararlaştırdılar: Kasparov spor yapmalıdır! 20 yaşına kadar Kasparov’un özgüveni yoktu. Genç Kasparov’un bana karşı bir oyununu hatırlıyorum: ben 1.e4 oynadım, c6 sürecekmiş gibi yaptı, taşı bırakmadan c5 sürdü. Oynamak istiyor ama korkuyordu. Korkuyorsanız oynayamazsınız, başarılı olamazsınız. Kasparov da bana karşı daha ilk hamlesinde kaybetti. Botvinnik okulunun en yetenekli oyuncusu Akopian’dı ama o çok tembeldi. O yüzden Dünya şampiyonu olamadı. Nikitin, Kasparov’a fiziksel çalışma yaptırdı. Gerçek adam kişiliğini bulmasını sağladı. Onu ana kuzusu olmaktan çıkardı. Koşmak satranç için iyi değildir ama Kasparov çok koştu ve çok yüzdü. Fiziksel çalışmayla Kasparov çocukluktan çıktı sonra da futbol oynamaya başladı. Fiziksel çalışma onu yeniden biçimlendirdi. İki tip satranç oyuncusu vardır: 1. Kasparov gibi Fiziksel açıdan zayıf olanlar. 2. Doğuştan fiziksel olarak güçlü olanlar. Çok hareketli, sinirli, yerinde duramayan öğrencilere ağır sporlar yaptırılabilir. İkinci gruptaki öğrencilere ağır spor yaptırmaya gerek yoktur. Smyslov, fiziksel olarak güçlüydü. Gurevich de öyledir. Onların, doğuştan güçlü fiziksel yapıları var. Ve bunlar gereksiz şeyler yapıyorlar: Çok fazla kahve içiyorlar, çok sigara içiyorlar, her şeyin çoğu zararlı olur. Korchnoi’da öyle fiziği güçlü bir oyuncudur. Karpov’un fiziksel yapısı zayıftı. 18 yaşında fiziksel aktivite uygulamaya başladı. Çok fazla tenis oynardı, onun için koşu yararlı değildi.
Kasparov’un sakinleştirilmesi gereken yapısı vardı. Karpov, durgun bir insandı, o yüzden tenis ona iyi geldi. Karpov’un özel tenis antrenörü vardı. Anand, Sokolov, Reshevsky, Bronstein fiziksel antrenman yapmayan ünlü oyuncular…İşte onlar Dünya Şampiyonu olabildiler mi? Bent Larsen de hiç fiziksel antrenman yapmazdı. Fiziksel antrenman satranççılar arasında çok iyi tanımlanamamış ve onun önemi iyi anlaşılamamıştır. Bu, çok büyük bir problem. Gürcü Satranç Okulu’nda baş sorun budur: Fiziksel antrenmandan habersiz çalışmak. Sağlıksız yaşam biçimi ve doğuştan fiziksel gücünün yeterli olmaması Timman’ı satrançtan uzaklaştırdı. Fiziksel aktivite uygulamamanın iki nedeni var: 1. Tembellik, 2. Fiziksel aktivitenin öneminin anlaşılamaması. Turnuva sırasında iki türlü aktivite öneriliyor: 1. Turdan önce yarım saat yürüyüş, 2. Akşamları farklı fiziksel aktiviteler. Öğrencilerimize, satranç maçından önce futbol oynamalarını asla önermiyoruz, ağır geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder